Moje dojke su OK, a tvoje?

scottchan / FreeDigitalPhotos.net

Za početak moram da kažem da su ove “seksi” slike koje vidite u tekstu, moje slike sa mamografskog pregleda, urađene pre nekoliko dana. Ovaj tekst je nastao kao doprinos web akciji “Moje dojke su ok”, koja treba da podstakne žene da razmišljaju i učine nešto za svoje zdravlje, kao i akcijama novosadskog Doma zdravlja.

Ja ovim svojim pisanjem nemam nameru da bilo kome držim predavanja, nemam nameru da bilo koga ubeđujem da nešto radi ili ne, ali ako ste žensko, ako imate više od 40 godina i ako ste makar jednom postavile sebi pitanje iz naslova, onda vas molim da pročitate i ostatak teksta.

Pročitajte deo teksta sa bloga Sandre Kravić, on me je posebno insprisao da ovo napišem i objavim:

“Drage ženturače, uz dužno poštovanje izuzecima, umesto što širite maloumne mejlove, onu ‘borbu’ protiv raka i nazive pića, posetite LEKARE, zakažite PREGLEDE i po mogućstvu snimanje spravom koja se odaziva na ime MAMOGRAF! Vaš mrtvi status vas NEĆE izuzeti iz statistike gde svaka peta žena bla, ali pregled HOĆE! Kada nešto za promenu URADITE, skenirajte NALAZ i okačite. MOŽDA ćete uticati i na svest drugih. Ako imate svoju.

Da li znate da su, osim kardiovaskularnih, najčešći uzroci rane smrti žena u Vojvodini, (pretpostavljam da je slična situacija i u celoj Srbiji, a možda i regionu) upravo rak dojke i rak grlića materice?

Zbog ovako poražavajuće statistike, moram da pitam: Idete li redovno na preglede?

Ako je odgovor ne, kakav je vaš izgovor što ne radite redovne kontrole vašeg zdravlja?

Moji izgovori da ne odem do sada na mamografski pregled su bili:  neću da idem jer to boli,  neću da me zrače pa da svetlim kao “pekamska voda”,  ne treba to meni jer se kontrolišem sama i slično – možete ovom nabrajanju dodati i vaš izgovor.

Da li boli? Pa… onako – malo, nije strašno i ne traje dugo.

A radioaktivno zračenje? Ovi pregledi se rade na svake dve godine. Naravno da nije preporučljivo ići “svaki čas” na neko snimanje i naravno da doza zračenja ne bi trebalo da bude previsoka. I da… za divno čudo ne svetlim kao “pekamska voda”.

Same se pregledate? Može biti i da to dobro radite, a možda i ne. Zato je stručni pregled ipak merodavniji.

Strah? Bojite se da će vam otkriti neke promene? Tim pre treba da odete i da se prekontrolišete. Što se pre otkrije maligno oboljenje, veća je šansa za izlečenje.

Idete li na ginekološke kontrole?

Ja redovno idem, između ostalog i zbog toga što mi je pre dvadesetak godina zajedno sa tumorom odstranjen jedan jajnik. Na osnovu tih redovnih pregleda znam da mi je nalaz PAPA testa uredan i da nemam nekih novih promena!

Za mene je strašno to što poznajem mnogo žena koje ginekološke preglede rade samo u trudnoći. Posle porođaja zaborave da ginekolog uopšte i postoji!

Da li je uzrok stid ili neprijatnost, ne znam. Ali znam da za mene ginekološki pregled nije neprijatniji od odlaska zubaru (hmm… bile ste i idete redovno kod zubara?).

Za kraj još malo statistike: ukoliko PAPA kontrolu radite jednom godišnje, smanjujete rizik od umiranja uslovljenog rakom grliće materice za čak 90%. Mislite o tome!

Ako ste pomislile da se ja sad pravim nešto važna i solim drugima pamet, a tek sam nedavno uradila svoj prvi mamografski pregled, pitam ja vas: možete li i vi da se pravite važne?

Ja sam umirila savest ovim pregledom!

Da li vi možete to da kažete za svoju savest?

Ja mogu da kažem: Moje dojke su OK! A tvoje?!

Svetlana Zec, Kuvarancije

One Response to Moje dojke su OK, a tvoje?

  1. biljana says:

    Pre mesec dana napipala sam krusic na desnoj dojci koji je na dodir setao,otisla sam kod lekara i oni su mi uradil ultrazvuk.Na ultrazvuku su pronasli,kako oni kazu tri benigna tumora velicine 14,9 i 6 milimetra.i to je bilo sve ,rekli su mi da dodjem za tri meseca.Interesuje me da li postoji neka procedura u ispitivanju i lecenju ovoga,i da li je ultrazvuk merodavan za stopostotno otkrivanje tumora,ili mioma kako je meni doktorka rekla.Molim vas recite mi sta da radim dalje.
    S postovanjem Biljana iz Smedereva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>