Prevencija spasava život – oktobar, mesec borbe protiv karcinoma dojke

pink

Dojke su simbol naše ženstvenosit, od adolescencije do menopauze, one su predmet pažnje ali u današnje vreme i izvor mnogih strahova, od otkrivanja nekog malenog čvorića koji može biti simptom karcinoma do straha od gubitka dojke ili smrti.

Iako o zdravlju žena treba uvek razgovarati, oktobar je mesec kada se intenzivno priča o prevenciji kao najboljem načinu da se sačuva zdravlje.

Iako je stopa smrtnosti od karcinoma dojke koji je još uvek vodeći kada je smrtnost žena od bolesti karcinoma u pitanju, poslednjih godina smanjena, broj novootkrivenih slučajeva bolesti je iz godine u godinu veći.

Na globalnom nivou, slučajevi raka dojke povećali su se za 14% u poslednjih šest godina. Ranijih decenija statistički su najviše oboljevale žene starosti preko pedeset godina, no poslednjih par decenija sve je više slučajeva ove bolesti kod žena između 25 i 44 godine starosti. Takođe na globalnom nivou, statistički svaka osma žena oboljeva od karcinoma dojke dok je u Srbiji to slučaj sa svakom dvanaestom ženom. Kako se statistike u našoj zemlji ne ažuriraju redovno, moramo se osvrnuti na onu koja važi poslednjih par godina a to je da u našoj zemlji svake godine oboli oko 4.500 žena dok se oko 1.600 ne izbori sa bolešću, odnosno da skoro trećina obolelih žena umre.

Prevencija spasava naše živote!FreeDigitalPhotos.net

Najbolje oružje protiv karcinoma dojke je prevencija i to mora biti imperativ za svaku od nas. Prevencija je jedino efikasno oružje koje karcinom može saseći u korenu. S obzirom da se tumori lakše leče ako su manje veličine, do jednog centimetra, od suštinskog je značaja rano dijagnostifikovanje bolesti.

U mnogim zemljama postoje programi za rano otkrivanje raka dojke što povećava stopu izlečenja. Kako naša zemlja nema takve programe, podsećamo vas da je redovan samopregled veoma važan jer je karcinom dojke izlečiv u 85 do 90 slučajeva kada je otkriven na vreme.

Glavni faktori rizika koji dovode do karcinoma dojke su genetska predispozicija, reproduktivna istorija žene, gojaznost, pušenje, alkohol, fizička neaktivnost, nizak unos svežeg voća  i povrća.

Reproduktivnu istoriju, genetske predizspozicije i godine starosti ne možemo menjati, ali sve ostalo možemo, zato vas podsećamo i na to koliko je važno voditi zdrav i uredan život.

Svuda oko nas žene se trenutno suočavaju sa dijagnozom karcinoma dojke. Zadatak svih nas je da širimo svest o značaju prevencije kako bi nas u ovoj poražavajućoj statistici vezanoj za ovu bolest bilo što manje.

Tekst preuzet sa Tetka.rs

 

One Response to Prevencija spasava život – oktobar, mesec borbe protiv karcinoma dojke

  1. […] O prevenciji: Institut za onkologiju Vojvodine Moje dojke su OK Karcinom dojke – Faktori rizika Kako izgleda ultrazvučni pregled Prevencija spasava život […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *